- De staatsteun die bedrijven kregen om ze door de coronapandemie loodsen, verdwijnt deels in de zakken van banken, volgens het AD.
- Het gaat om de NOW-regeling waarbij bedrijven een voorschot kregen op basis van hun verwachte omzetverlies om de personeelskosten te kunnen blijven betalen.
- NOW-steun die is overgebleven of nog binnenkomt bij een faillissement van een bedrijf, wordt geclaimd door de bank.
- Lees ook: Waarom houden veel Nederlandse banken de spaarrente op 0 procent? We vroegen het aan 5 banken
Banken strijken overheidsgeld op dat bedrijven door de coronapandemie moest helpen. Dit gebeurt op het moment dat een bedrijf alsnog failliet gaat. Banken hebben minstens een miljoen euro aan staatssteun geclaimd. Dat schrijft het AD.
In coronatijd kregen bedrijven steun in de vorm van NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid). Met deze maatregel konden bedrijven een voorschot voor de loonkosten krijgen op basis van hun verwachte omzetverlies. Dit moest ervoor zorgen dat ondernemers hun personeel konden behouden.
Komt het toch tot een faillissement, dan claimen banken het NOW-geld dat is overgebleven of dat nog binnenkomt, blijkt uit faillissementsverslagen die het AD heeft onderzocht.
Als voorbeeld noemt de krant De Hoop uit het Gelderse Tolkamer, de oudste scheepwerf van Nederland. Ondanks 7 miljoen euro aan NOW-voorschotten ging het bedrijf vorig jaar failliet. Op basis van het daadwerkelijke omzetverlies heeft De Hoop volgens de curator nog recht op een nabetaling van zo’n 600.000 euro aan NOW-steun. Deze staatssteun eist ABN AMRO bij voorbaat op.
De overheid grijpt volgens het AD mis, zelfs als het voorschot op basis van het verwachte omzetverlies te hoog bleek. Uit kostenbesparing berekenen curatoren niet hoe hoog het werkelijke voorschot had moeten zijn. Het UWV eist het volledige voorschot terug, maar de instantie sluit achteraan in de rij van schuldeisers. ,,Dan is het geld er simpelweg niet meer’’, aldus curator Bart Louwerier tegen het AD.